חמץ שעבר עליו הפסח – מכר חמצו ורגיל שלא לכלול בו חמץ גמור

שאלה:

שלום רב! פה בקהילה שלנו המנהג הוא למכור רק תערובת חמץ אבל חמץ גמור לא מוכרים (רק חנויות שמאוד צריכות למכור), והשנה בטעות נשאר לי במחסן שוקולד עם דגן שאומרים שיש בו חמץ גמור, וכמובן עשיתי ביטול לפני הפסח האם יש בעיה מצד חמץ שעבר עליו הפסח?

תשובה:

שלום וברכה

אם אכן החמץ הזה לא נמכר, לא מספיק הביטול, משום שחוששים להערמה ולכן נקבע שלא לסמוך, ראה רא"ש פסחים פ"ב סי' ב. ואף שהעיטור ועוד חולקים בזה וסברו שניתן לסמוך על ביטול או הפקר בדיעבד, פסק השו"ע בסי' תמח סעי' ה לאסור זאת. אבל אני לא בטוח שהחמץ שלך לא נמכר. כלומר, אם מפרטים בשטר המכירה שהיא חלה רק על תערובת חמץ ברור שהוא לא נמכר, אבל אם מוכרים את כל החמץ שיש ברשותך, ואני משוכנע שכך עשו, רק מורים לצביר שלא יסמכו לכתחילה על מכירה זו ויבערו חמץ גמור, ודאי שהמכירה חלה גם על החמץ שנשאר בטעות! ולכן נראה שאין כל מקום לחשש וכיון שעשית מכירת חמץ היא כוללת גם את השוקולד הזה שאכן הוא חמץ גמור ,והוא מותר באכילה. הרבה מאוד יהודים מוכרים חמץ כשהם מקפידים שלא יהיה בבית אפילו תערובת חמץ, רק ליתר בטחון…

יום נעים.