בסיס למוקצה כאשר בא רק לשמש אותו

שאלה:

שלום וברכה, ידוע שכאשר אדם מניח נניח אבן על חבית בכדי שהמכסה של החבית לא יפתח, הרי שהמוקצה לא עיקר אלא רק משמש למכסה. (משמש את הבסיס) ואינו מוקצה שכך פסק השו"ע רנט א מ"ב ס"ק ט והשאלה היא האם מדובר פה לכתחילה שרוצה להניח מוקצה על מכסה החבית, דהיינו שיש דעת גמורה ועדיין מותר לטלטל את החבית ע"י שיטלטל מהצד את האבן. או המגהץ וכו… או שכל מה שאומרים פה זה ששכח? ואם שכח מה הועלת בתקנתך הרי שודאי לא נעשה בסיס מפני שאין דעת ? ולכן אם אכן מדובר שלכתחילה מותר להניח מוקצה בכדי שישמש לבסיס האם מדובר בכל סוגי המוקצה אפילו חסרון כיס, כגון שהניח מגהץ שהיה זמין לו באותו רגע…? תודה מראש

תשובה:

ברור שמדובר שעשה בכוונה תחילה ולא משנה איזה מוקצה הוא זה, כמובן אין ראוי לעשות כך לכתחילה כדי שלא יצטרך לנער בשבת בטלטול מן הצד. אגב היה מעשה ידוע באחת הישיבות בירושלים, שבחורים היו לוקחים בליל שבת מהחמין, ולא היה נשאר מספיק לסעודת הבוקר, והיה שם ערבי חכם במטבח, שמצא עצה, הוא לקח את פמוטי השבת עם הנרות הדולקים, והניח על הסיר כך לא יוכלו להוציא מהחמין… זה ממש לצורך החמין…

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראיתי, שכתבו שמותר לטלטל גם שלא ע"י טלטול מהצד, כגון שמניח אבן על מפיות שלא יעופו ברוח, שמותר להזיז את האבן אפילו שלא בדרך טלטול מן הצד, והשאלה, האם יש דברים בגו?

    ועוד אם נכון הדבר, מדוע מפורש בשו"ע רנט סעיף סעיף ב:
    "הנותנים אבנים ולבנים סביב הקדירה, צריך שייחדם לכך לעולם, שהרי כל זמן שלא יחדן אינם חשובים לו ומשליכן, הילכך אסור לטלטלן אם לא שיצניעם ומיחדן לכך:" והנה זה נועד לצורך הבסיס ומדוע צריך להקצות לעולם (עא"פ שפה אפשר לומר שזה לא מעל הקדירה אלא בצד)

    אבל הנה פה:
    סעיף ה : טמן וכיסה בדבר שאינו ניטל, אם מקצת הקדירה מגולה, נוטל ומחזיר, ואם לאו אינו נוטל:"
    אתה רואה שהכיסוי המוקצה נועד בשביל הקדירה, וכותב השו"ע שאם כיסה כולו אסור ליטול, ומדוע?
    שהרי מה לי נשאר קצת מגולה או לא, הרי שהמוקצה נועד לשמש את הבסיס, ואם כן כיצד התירו לטלטל מוצקה שנועד לשמש את הבסיס?

  2. בודאי אין היתר לטלטל את המוקצה אלא בטלטול מן הצד, הנושא שלנו הוא לגבי בסיס, כלומר האם הקדרה עצמה נעשית מוקצה או לא.