מי חייב לכבד הסכם שנחתם על ידי שכן אחד בשם כל השכנים

שאלה:

מעשה שהיה לפני מספר שנים: בנין בבני ברק החליטו להוסיף בחדר מדרגות מעלית עבור השכנים, המעלית תוכננה על חשבון מטר בדירת שכן בקומה א' שנתן את הסכמתו בתמורה למס' התחייבות. א' השכנים בשם ראובן שהתעסק בכל ענין הוצאת ההיתר והבניה כתב על נייר את ההתחייבויות וחתם את שמו 'בשם מזמיני המעלית', והמעלית אכן נבנתה לשביעות רצון כולם. השכן הניזוק תובע היום את מימוש ההתחייבויות מראובן שחתם לו על המסמך, ראובן מוכן לשלם את חלקו אך מסרב לשלם את חלק שאר השכנים השותפים במעלית.

תשובה:

שלום וברכה,

ראובן שחתם על שטר התחייבות בשם כל השכנים, השטר מחייב את כולם, וכל השכנים נכנסים בשווה להתחייבות. והתובע צריך לפנות לכל השכנים, ולא לראובן בלבד. אלא שאם השכנים מתנגדים לקיים את ההתחייבות, האם ניתן לחייב את ראובן בזה – יש לדון האם ראובן ערב בעד כולם, או שכל אחד מתחייב את חלקו בלבד – ואכמ"ל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן עז סעיף ב, ששותף שלווה עבור השותפות, חל החיוב על כולם. ואם השכנים לא משלמים – ראה באורך בנו"כ שם, האם דינו של כ"א שנעשה ערב עבור השני. וראה עוד בהגהות רע"א שם בשם מהריק"ש.