שה פדיון פטר חמור שמת מוחזק שאינו טריפה ופדוי, כיצד?

שאלה:

שה פדיון פטר חמור לא יהיה טריפה! כך בסעיף ח' סימן שכ"א יו"ד ובסעיף ה' כתב שאם מת השה אחרי שהופרש לפדיון אנו מחזיקים אותו ככשר ופדוי. הן יתכן שהוא טרפה ולא בדקו זאת כי מת, והעובדה שמת מוכיחה שהיתה בו רעותא אם כן כיצד?

תשובה:

שלום רב,

הסיבה היא משום שרוב בהמות אינן טריפה. והעובדה שמת אינה מוכיחה שהוא היה טריפה לפני כן. הרי כל האנשים בסופו של דבר מגיע יומם, ולא אומרים שהם טריפה, גם אלו שמתו בשלב מסוים לא אומרים שהם היום טריפה בשנה האחרונה. וכנ"ל גם בבהמות, כאשר יש הלכה של רוב ומסיבה זו אנו מניחים שזה לא טריפה, אין סיבה לומר שהיה טריפה בשעת הפידיון דווקא בגלל שהוא מת.