החזר עודף שגוי מקניות בשוק

שאלה:

שלום וברכה , שאלה בענייני ממון, אסביר במדויק . לפני כמה ימים משכתי כסף מהכספומט שטרות של 200 הלכתי לקניות בשוק קניתי ב 3 דוכנים שונים כשהלכתי לדוכן שלישי רכשתי משהו אחד וקיבלתי עודף , המוכר נתן לי עודף שהיה נראה לי גדול יותר . אמרתי לו שנתן לי יותר מדי אמר לי אין טעות ושנתתי לו שטר של 200 וגם ופעם שנייה אמרתי והוא השיב לי שזה בסדר שנתתי לו מאתיים .וזה ערער לי את הבטחון שאולי אכן נתתי 200 כי אכן היו לי שטרות של מאתיים. כשחזרתי כבר הביתה בדקתי וראיתי שטעה . יש תשובה שראיתי באתר ואני מצטט : אם נראה שהיתה טעות שמצוי לטעות יש להגיד לו, אבל אם לא מצוי לטעות בצורה זו, ניתן להניח שהתכוון לתת מתנה. קופאית שמחזירה עודף מכסף שאינה שלה, ניתן להניח שודאי היתה טעות, גם בטעות שלא מצוי לטעות, שהרי אינה רשאית לתת כסף שאינו שלה. אבל בנהג אוטובוס הכסף הוא של הנהג, ולא אם לא מצוי לטעות, אין צורך להחזיר. שו”ע חו”מ סי’ רלב סעיף ב האם אני חייב להחזיר או פטור ? סליחה אם הארכתי אני רוצה לדייק תודה רבה תזכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה,

בהלכה שהבאת מדובר ששלחו לו מעות עם תוספת, וע"ז נאמר שאם התוספת נראית מכוונת נחשב למתנה. אבל במקרה שלך אני מניח שהמוכר לא מעוניין לתת לך מתנה, וכנראה הוסיף בטעות, או שטעה וחושב שהבאת לו שטר של 200, ויש לראותו כטעות, ועליך לעדכן אותו שעשית חישוב והבחנת שהייתה טעות מצידו, ואם לא ישמע לך, תוכל לקחת לעצמך.

בהצלחה.