נדרי מצווה

שאלה:

שלום רב רציתי להתייעץ בנושא נדרי מצווה לפני חתונתי מלפני הרבה שנים אשתי מתוך עייפות עשתה מה שהוא שביקשה ממני אח"כ מחילה. אמרתי לה שלא נעלבתי ומתוך התלהבות הוספתי " שתדע לך שאני תמיד אדון אותך לכף זכות וכו," עכשיו אחרי הרבה שנים נזכרתי ממעשה והתעוררתי אולי יש בזה נדרי מצווה תמיד לדון אותה לכף זכות. מכיון שהדבר תלוי בלב ובמחשבה ואני גם לא צדיק גדול, ממילא אני נכשל בזה וגם בעתיד ואפילו פעם אחת ואינני רוצה להיכשל יחד עם זה גם בעוון נדרים . השאלה אם יש כאן מה לחשוש. למרות שאמירה הייתה בלשון הבטחה גמורה אבל א) מטרתי הייתה לרצות אותה, להוכיח שאינני נעלב ולשמור על יחסים במסלולם התקינה. לא התכוונתי לקבל איזה מין קבלות חדשות. ב) אני מאוד נזהר מנדרים ולא מקבל קבלות, אלא שבאותו רגע לא קלטתי שיש כאן אמירה מחייבת כדי להגיד "בלי נדר" ואם הייתי קולט אז לא הייתי מוציא מפה לשון הבטחה. אני גם רגיל למסור מודעה בר"ה והתרת נדרים. השאלה אם זה מועיל , וגם נדרי מצווה אין מתירים אלא מתוך הדחק.

תשובה:

משפט מעין זה לא מתפרש כנדר, ואין חשש. אבל בלי קשר לנדר תמשיך לדון אותה לכף זכות…