חמץ שלא צויין כנמכר לגוי / ציווי לקטן לעשות איסור בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב! 1)במגרה אחת במקרר ריכזנו את החמץ – זה יותר רטבים וממרחים, ושכחנו להשים פתק על המגירה מכור לגוי -זה חמץ שעבר עליו הפסח ?או מותר להשתמש בהם?(היה בדעתנו שזה גם ימכר ) 2)הייתי עם אחיין שלי(בן שנתיים) בשבת ליד החלון בחדר וראינו יתוש אחיין שלי הצביע עליו ואני אמרתי לו שיהרוג אותו הראתי לו ביד מה לעשות לו …אבל זה היה רק בדיבור,( לא הרמתי לו את היד שלו והרגתי אותו )-היה מותר לי להגיד לו את זה בשבת?זה נקרא שאני הרגתי את היתוש? תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

1. הפתק חשוב כדי לעשות מחיצה בפני החמץ, שזה אחת החובות שלנו לגבי חמצו של הגוי בבית הישראל, אבל בדיעבד המכירה חלה גם כך ומותר לאכול.

2. זה לא נקרא שאתה הרגת… אבל דין ספיית איסור לקטן הוא לא רק כשמכריחים אותו לעשות, אלא גם כאשר מורים לו לעשות והוא ממושמע לנו, וכיון שאסור להאכיל איסור לקטן או לצוות עליו לעשות איסור בשבת, גם לפני גיל חינוך וכמבואר במשנה ברורה בסי' שמג, אסור היה להורות לו לעשות כך.

שבת שלום.