סנדקאות לאב חורג שאינו שומר מצוות

שאלה:

שלום וברכה! לאחר 2 בריתות מילה שנותנים ל 2 האבות להיות סנדקים כפי ההלכה ויש עוד אב חורג שגידל מגיל קטן את אבי הבן האם יש מצוה או חובה לתת לו להיות סנדק בברית מילה השלישית (יש לציין שהוא אינו שומר תורה ומצוות, נקודה שהעלמנו עין ממנה כשהיה מדובר באב ביולוגי משום כיבוד הורים)?

תשובה:

שלום וברכה

אף שאין כל ספק שמצוה גדולה מאוד לכבד אותו ולהכיר לו טובה, ואדרבה, דוקא בגלל שגם אינו האב הביולוגי, מאוד חשוב שהסנדק יהיה אדם ירא שמים, הרמ”א (יורה דעה רסד, א) כתב: “ויש לאדם לחזר ולהדר אחר מוהל ובעל ברית היותר טוב וצדיק”. מכאן הנוהג של רבים לבקש מראש הישיבה או רב מפורסם אחר לשמש כסנדק במילת בניהם. בקיצור שולחן ערוך (קסג, א) כתוב בפשטות שיש לבחור סנדק שהוא צדיק. לכן כדי שהוא לא יעלב חלילה, יש למצוא דרך להביא אולי רב מאוד גדול שיבוא להיות סנדק, כאשר מדובר ברב מפורסם מן הסתם הוא יבין את הרצון שלכם להביא אותו ולא יראה בזה פגיעה אישית. במקרה שזה יגרום לעלבון וכעס במשפחה, יש לתת לו.