הפרשת תרומות ומעשרות במפעלים של גויים

שאלה:

מפעל שבבעלות נכרי ומקבל תוצרת חקלאית מישראל החייבת במעשר האם השגחת הכשרות יכולה לעשר מטעם המפעל או שצריך לעשר בבית

תשובה:

שלום וברכה

אכן יש כאן הערה חשובה, פירות חייבים במעשרות שנמצאים ביד גוי, הגוי אינו יכול לעשר אותם וגם לא לתת לשליח יהודי כמו משגיח כשרות לעשר, הדבר שניתן לעשות ויש וועדות כשרות שכך עושות, הוא להקנות חלק מהפירות למשגיח, והם יהיו שלו, והוא יפריש מהם גם על פירותיו של הגוי, זה מועיל.

מקורות:

ראה רמב"ם תרומות ד טו, על כך שאין שליחות לגוי ראה רמב"ם שלוחין ושותפין ב א, על הנדון הנ"ל בהקנייה והמשא ומתן בזה אם יש זכייה לגוי [שהרי ההפרשה משלו על של חברו היא מדין זכין לאדם שלא בפניו] ואופני הקנין בין גוי לישראל, ראה משפטי ארץ פרק ד הערה 35.