אלמנה ויתום לא תענון

שאלה:

דין יתום ואלמנה בתורה נאמר "כל אלמנה ויתום לא תענון" " לא תטה.." וכן לימוד לעניין הממון "כי תקצור קצירך.." אם כן יש ראשית ללמוד מה הגדרות המונח יתום ואלמנה האם בכל גיל יתום? האם לאחר מספר שנים שאישה אלמנה הדין משתנה? לאחר מכן אשמח לדעת נאמר בתורה כי יש להתחשב באוכלוסייה החלשה בחברה גר יתום אלמנה, מכאן שהחיוב הוא לעניין חברתי שכן הם עצובים אישה אלמנה ללא בעלה מתקשה חברתית ובטח ילד יתום קשה לו ללא דמות אב לעניין החברתי שצריך לסייע להם אפשר לדון שעות ולהסביר את הנושא. שאלתי מתמקדת במצבנו כיום ובייחוד בפן הכלכלי ואסביר כל אדם כיום במדינת ישראל מפריש לפנסיה דבר שמסייע לו בזקנותו אישה אלמנה שעבדה במהלך חייה ואף אם לא עבדה זכאית לדמי שארים הן מהמוסד לביטוח לאומי ו/או מגופים פרטיים שהפרישו להם שנים ישנן מצברים רבים בהן אלמנה מצבה הכלכלי טוב מאוד אך משום מה יש נוהג בו אלמנות מבקשות תרומה ו/או צדקה בכלל לדעתי הדלה כיום בעזרה הסוציאלית הקיימת בארץ אין אדם המגיע לעוני כפי שהיה בעבר קשת הסיוע הממשלתית מגנה על השכבה החלשה באוכלוסייה קשים לי דברי הרמב"ם בספר המדע הלכות דעות י"ד כי למרות שאלמנה עשירה יש להיזהר בה אם כן השאלה שלי היא: כיום שאלמנה מטופלת ע"י קשת סוציאלית ו/או ממון פרטי שנצבר עם השנים האם דינה שונה מכל אישה אחרת לדוג' במה טוב מצבה של אלמנה מכל אישה אחרת הנזקקת או לא. אין המדובר על אישה אלמנה צעירה אלא אלמנה מבוגרת הדורשת מהציבור לסייע לה בדין אלמנה על אף שמצבה הכלכלי טוב

תשובה:

למיטב הבנתי הנושא של יתום ואלמנה אל תענון אינו רק פיננסי למרות שזה גם מרכיב חשוב ולרוב אכן קיימת מצוקה במשפחות אלו, אלא הוא גם נפשי, אשה אלמנה אין לה תמיכה של בן זוג חזק הבקי בפיננסים וכאשר אנשים מרמים אותה ומוליכים אותה שולל, היא מרגישה הרבה יותר אבודה, גם אם יש לה כסף בחשבון הבנק, ולכן החמירה התורה יותר במי שמתאנה לה ומציק לה.

יתום זה כל עוד אכן אינו עומד בכוחות עצמו, ולפי גילו ואופיו הוא עדיין חסר את תמיכת האב.

שנעשה תמיד את הטוב והישר בעיני אלוקים ואדם!