מה נחשב מוקצה מחמת חסרון כיס?

שאלה:

שלום וברכה, שאלה באמת מעניינת אותי, לגבי מוקצה מחמת חסרון כיס, מה באמת יקבע אם זה חסרון כיס, האם דווקא ששני תנאים א. זה יקר ערך ב, מקפיד להשתמש בו למלאכה מסויימת. או שנאמר שאפילו רק אחד מהתנאים מתקיים זה חסרון כיס. אתן יש לי סיכה לתפירה, אדם מקפיד שלא להשתמש בהם אלא לתפירה, או או פנצטה מקפידים להשתמש בהם דווקא להוצאת שיערות, ובכל זאת החשיבו אותם כלים שמלאכתם לאיסור בלבד. ולעומת זאת בול (של הדואר) שעולה 30 פחות משקל קוראים לו חסרון כיס, (השש"כ כ ,כ ) כותב שטרות כסף , נניר יש לי שטר של דולר אחד, וכי הוא יקר בעיני להחשיבו חסרון כיס? אם כן כיצד ניתן לזהות בבירור אם דבר הוא חסרון כיס , האם דרוש שני התנאים או יש עוד תנאי, או ש…. תודה רבה

תשובה:

מוקצה מחמת חסרון כיס ההגדרה שלו, היא שאנשים מקפידים שלא להשתמש בו לדבר אחר כדי שלא ינזק, הדוגמאות שהבאת פשוט נתונות לשיקול דעת האם אנשים מקפידים שלא להשתמש לדבר אחר בגלל שזה עשוי להנזק כמו סכין שחיטה וכדומה שהם דברים עדינים, או לא.

מקורות:

ראה ארחות שבת חלק ב עמ' מא.