הימור ה"לוטו" של מפעל הפיס – דעת תורה והלכה

שאלה:

בע"ה שלום וברכה לצוות ההוראה "דין" היקר , רציתי לשאול אתכם לפי מקורות הקודש – מה דעת התורה וההלכה בעניין ההימור הידוע "לוטו" של מפעל הפיס (מותר/אסור ומדוע ? ) תודה רבה , שבוע טוב ומבורך (שבת שלום) ועומר שמח .

תשובה:

שלום וברכה,

אסור להתערב על כספים. איסור זה נקרא משחק בקוביא – שמהמר על כסף, וכשמפסיד לא נותן את הכסף מרצונו הטוב אלא בלית ברירה. ולדעת הרמב”ם נחשב מעין גזילה. ולדעת הראשונים כיון שאינו עוסק בישובו של עולם אלא בהימורים אינו אדם כשר.

ברכישת כרטיס הגרלה או חיש גד, שכבר שילם מראש את הכסף נחשב שהקנה את הכסף והוציא ממנו, ולכן אין איסור של גזילה גם לדעת הרמב”ם. ולכן מותר לקנות כל כרטיס הגרלה. מרן הרב עובדיה יוסף זצ”ל אסר לקנות כל כרטיסי סוגי הגרלות לוטו, חיש גד, וכדו’. ושמעתי מנכדו שמרן חזר בו מדבריו והתיר לקנות כרטיסי הגרלה, אך מבחינה מוסרית ראוי להמנע מכל הימורים כאלו, כדי שלא להמשך לזה. אם מוכרי הכרטיסים לוקחים את הכסף לדברים האסורים – משחקים בשבת, או משחקי איסור, אסור לרכוש כרטיסים אלו משום מסייע לדבר עברה. ועל משחקים בשבת ואין במשחקים איסורי תורה – מותר. אך כאמור ראוי  להימנע כליל מהימורים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו”ע סימן רז סעיף יג. וסימן שע.