התפלל תשלומין ונזכר שאמר מוריד הגשם בתפילת החובה

שאלה:

כאשר התפלל תפילת מנחה חובה ואחר כך מיד תפילין שחרית כתשלומין- ואחר כך רק נזכר שאולי לא יצא בתפילת החובה- תפילת מנחה- כי הסתפק בימות הקיץ האם אמר "ותן ברכה" או "ותן טל ומטר לברכה": האם צריך לחזור הן על תפילת החובה וממילא על תפילת התשלומין- אולי בתוספת תנאי כעין זה- שאם זאת חובה תהא לחובתי ואם לאו- תהא לנדבה? או שאולי התפילה השניה התבררה כתפילת החובה וצריך לחזור רק על התשלומין? השאלה לבני אשכנז.

תשובה:

התשובה האמיתית היא לא כך ולא כך… הוא יצא ידי חובת תשלומין ולא יצא ידי חובה, וממילא התפילה השלישית תהיה לשם חובת מנחה. והנושא הזה קשור לנדון הידוע במי ששכח אזכרה מסויימת האם תפילתו בטלה לגמרי או שנחשב שהתפלל אלא שצריך לחזור בגלל האזכרה. ויש שחילקו לענין זה בין טל ומטר ליעלה ויבוא ואין להאריך כאן, ובאמת בשו"ת תורה לשמה סי' יח מכח סברא זו סובר שצריך להתפלל שוב גם את החובה וגם את התשלומין, אבל כאמור הכרעת המשנה ברורה בסי' קח ס"ק טאינה כן.

יום נעים.