מציאות שנמצאו על ידי הפועל – למי שייכים

שאלה:

פועל נקיון שמנקה במקום שנותן שירות לציבור גדול מאוד ומוצא אבידה שאין בה שום סימן לא בגוף האבידה ולא במקום האבידה זוכה בה או שחייב לתת לבעל המקום אני יודע שהוא רוצה את כל האבידות

תשובה:

שלום וברכה,

אם המקום שנמצא בו האבדה הוא מקום המשתמר יש לדון האם זוכה בו בעל החצר – האם נחשב באיסורה אתי לידיה – אמנם אני משער שהמקום שנמצאים האבדות הוא מקום שרבים נכנסים ויוצאים, ואם נחשב למקום שאינו משתמר ולא זוכה בו בעל המקום, אלא שייך למוצא. ולכן גם פועל שמצא שם אבדות שייכים האבדות לפועל ולא לבעל המקום.

אם בעל המקום שכר את הפועל בפירוש שילקט עבורו את המציאות, שייכים האבדות לבעל המקום. אבל אם הושכר הפועל לנקות את המקום, והפועל מצא שם אבדות, שייכים הם לפועל כאמור לעיל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רסח סעיף ג. וסימן ער סעיף ג.