מחתך בחיתוך נייר טואלט במקום המיועד

שאלה:

שלום לכם האם יש איסור תורה של מחתך כאשר חותכים משהו בשבת במקום המיועד לכך שיוצר ע"י היצרן? שמעתי שההסבר הוא שחיתוך ע"פ מקום המיועד של היצרן זה לא מחתך, משל בקווים המסומנים בנייר טואלט (ייתכן שיעבור על קורע אבל למה מחתך?) אלא מחתך זה כאשר האדם הפרטי חתך לפי מידה שרוצה. האם נכון. תודה רבה

תשובה:

פוסקי זמנינו דנו בזה רבות, הגרי"ש אלישיב סבר שיש בזה מחתך כיון שהוא מקפיד לחתוך דוקא שם, כדי שיהיה פתוח בצורה נאה ושימושית וכדי שהנייר יחתך ישר וכדומה, אולם הגרש"ז אויערבך סבר כפי שציינת שמחתך הוא רק כאשר המטרה היא מידה או צורה מסויימת, וכאן אין לו הקפדה מדוקדקת, אלא ששם נוח לו לחתוך כיון שהיצרן כבר עשה סימונים, כך שהדבר נתון במחלוקת, ראה בכמה נדונים כאלו בס' ארחות שבת, זה גם בפתיחת פחיות בשבת [ראה התכתבות גדולה בענין זה בשו"ת מנחת שלמה ח"ב.