שוחד לאדם שיש לו תפקיד ציבור

שאלה:

שלום האם מותר לתת שוחד? לאו דווקא לשופט (והאם יש הבדל בין יהודי לגוי) אלא לטובות הנאה, ולאו דווקא כסף, הנחות וכדומה ואחר כך אתה תקבל בתמורה פרוטקציות כאלה ואחרות והאם יש הבדל בין שופט לשוטר בעניין שוחד (לאו דווקא כספי, טובות הנאה) תודה

תשובה:

שלום וברכה,

איסור שוחד כתבו הפוסקים שהאיסור חל על כל אדם שיש לו מינוי ציבורי. כמו כן האיסור נאמר לאו דוקא בדין תורה, אלא בכל דבר שיש בו אפליה ציבורית, אם עושה מטה את היושר מחמת שוחד, עובר באיסור שוחד.

בהצלחה.

מקורות:

פתחי תשובה חושן משפט סימן לד ס"ק כז וז"ל:

עיין בספר פלפולא חריפתא מהגאון בעל תוי"ט שם [סנהדרין פ"ג סי' י"ז] אות (כ"א) [ש'] שכתב, עוד דבר גדול נשמע מדברי הרא"ש שם, דשוחד אסור אף בדבר שאינו דין תורה אלא דרך קנס בעלמא כו', וכתבתי זה להורות לנאמנים על הציבור אף על פי שאין דיניהם דין תורה ולא נתקבלו לכך, אפ"ה יזהרו מלקבל מתנות על דיניהם, עכ"ל.