עט שלכלך חולצות במכונת כביסה

שאלה:

שלום וברכה. מקרה: בפנימיה התארגנו כביסה של חולצות לבנות של כמה בחורים. ראובן אמר לשמעון שישים גם חולצה שלו. אחרי הכביסה התברר שבחולצה של ראובן נשאר עט ובגלל זה הדיו ליכלך את כל החולצות שהיו במכונת כביסה. מה הדין? האם ראובן חייב לשלם? וכמה?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

בעל המכבסה פטור כיון שאין עליו חיוב לבדוק את החולצות טרם הכנסתם למכונת כביסה. בעל העט חייב על נזק העט מדין ממון שהזיק. ודינו כנזק 'אש' שהזיקה, כיון שיש כח אחר מעורב בו. ובאש פטור על הטמון, וכיון שהבגדים היו טמונים במכונת הכביסה, פטור המזיק כדין טמון באש שפטור בו על הטמון. ויש לדון במקרה שדלת המכונת כביסה היא מזכוכית שקופה, שרואים את הבגדים שבמכונה, וא,כ לא יהיה בו דין טמון, וכדברי החזו"א שכתב שאם יש חלונות בבית שרואים דרכם אין פטור של טמון, ויתחייב בעל העט על נזקי החולצות.

בהצלחה.

מקורות:

השאלה מאוד יפה, בל"נ בימים הקרובים אני ירחיב במקורות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הכח של המכונה, אני ירחיב לך במקורות. וראה תוספות ב,ק דף ו לגבי בור המתגלגל, וכן כלב שנטל חררה שהשיתוף של הכלב נחשב לכח אחר בגחלת.