תרומות ומעשרות מלקט שכחה ופאה בזמנינו

שאלה:

שלום. האם צריך לעשר פירות שלוקטו לאחר שהסתיים הקטיף? (חקלאים שומרי מצוות): לקט, פאה ושכחה?

תשובה:

אמנם מעיקר הדין לקט שכחה ופאה פטורים ממעשר, אבל נחלקו אחרונים בזמנינו שלא נוהגים להשאיר כיון שעניים לא באים לקחת, וכן לא מקפידים על השיעור המדוייק ויש חשש תערובת פטור וחיוב, האם להפריש או לא.

מקורות:

על כך שמעיקר הדין לקט שכחה ופאה פטורים ממעשר, ראה רמב"ם תרומות פ"ב הל' ט, על כך שלא נהגו להשאיר ראה שו"ע ורמ"א בסי' שלב , על הנדון בזמנינו ראה דגל ראובן ח"ב סי' ל, ומעדני ארץ תרומות פרק ב הל' יא.