חשש חמץ בתמציות טעם וצבע

שאלה:

לכבוד הרב שליט"א מה ההבדל בין מוצר לדוגמא כמו קוקה קולה כשר לבין קולה קולה כשר לפסח. הרי בשניהם ישנם את אותם מרכיבים. תודה רבה מראש

תשובה:

יש בענין זה שני נושאים: סביבת העבודה שתהיה כשרה לפסח ללא חשש שיפול משהו. ב. יש הרבה תמציות שיש בהם חשש חימוץ, למשל בדיוק ראיתי במשקה קל אחר שכתוב מפורש, שבמקום הצבע המאכל הרגיל בפסח ישתמשו בתרכיז טבעי של גזר. כלומר בחומר הטעם והצבע יש לפעמים חששות חמץ.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מעתיק מתוך הודעה שהפיץ הרב יוסף לנדא (אחיו של הרב לנדא שליט"א רב העיר בני ברק, בנו של הגרמי"ל לנדא ע"ה) לקראת פסח שנה זו:

    ראשית, לחברת קוקה קולה יש בעולם 23 מפעלים ליצור תמצית. 2 מהם האחראים ומספקים תמצית לרוב המפעלים באירופה, נמצאים באירלנד.

    באחד מהם נעשה כל שנה בחודש חשון יצור לפסח עבור אה״ק לאחר הכשרה כדין.

    כל שאר המפעלים בעולם הנושאים שלט קוקה קולה ( מלבד 23 הנ״ל ), הם רק מפעלים מאושרים לעירוב מים וסוכר ( או תחליף סוכר) בתמצית ומילוי בבקבוקים. אין למפעלים אלו כל ידיעה על התמצית שהם מקבלים מוכן, מה היא מכילה וכו׳ מלבד הוראות ברורות איך להשתמש בתמצית למילוי.

    אל המפעל באירלנד המייצר כשר בחדר המיוחד לכך, אין כניסה לארגון כשרות כלשהוא, מלבד כשרות הרב לנדא וארגון ה OU, העובדים יחד עבור היצור לאה״ק .

    אין יצור כשר נוסף במפעל והתמצית המיוצרת עבור אה״ק היא אך ורק עבור אה״ק.

    זאת ועוד, אין זה סוד שבמוצר קוקה קולה יש קרמל. אינפורמציה זו מופיעה על כל תווית.

    הקרמל עבור קוקה קולה רגיל באירופה מיוצר בדרך כלל מחיטה!

    רק עבור אה״ק לימות השנה הוא מתירס כדי שלא להכניס חמץ בכל ימות השנה ולפסח הוא מסוכר וההכשרה היא מקטניות לפסח ולא מחמץ לפסח.

    ובכן, מבלי לפגוע באף אחד הנה העובדות בשטח וכל אחד יסיק את המסקנות בעצמו.

    בהנ״ל גם תשובה … ביחס לכשרות קוקה קולה לפסח בפולין.

    בהצלחה ופסח כשר ושמח.

    כפי שכתבתי … אני אומר זאת ובוודאות, כשאני המשגיח הן במפעל היצרן קרמל עבור אירלנד ושם אני מכשיר כל יצור (הכשרה עבור יצור תמצית לימות השנה) הכשרה מחמץ – חיטה, לקטניות – תירס. ליצור תמצית לפסח הקרמל מגיע מיצרן שונה ומסוכר.

    אני גם המשגיח באירלנד ויודע בוודאות שמקור הקרמל לקוקה קולה באירופה הוא מאותו היצרן ומפעל אותו אני מכשיר כנ״ל.

    א״כ ברור לי כשמש וללא כל ספק. קוקה קולה באירופה, חמץ.