ברכה על מצה בשאר ימי השנה

שאלה:

א.מהן הדעות בברכה על מצה במשך השנה? ב. במוצאי שבת כהשנה. במידה ואין לי כרגע מהיכן להשיג לחם האם המצה היא המוציא לכו"ע?

תשובה:

מנהג האשכנזים לברך על המצות כל השנה ברכת המוציא, כיון שקובעים עליהם סעודה, ומנהג הספרדים שאם לא אוכלים שיעור של 4 ביצים [כ-200 גרם] מברכים עליהם מזונות. גם אם לא הספקת לקנות לחם.

כל זה דווקא במצות שעשויות רקיקין דקים [“מצות יהודה” וכד’], אולם מצות עבודת יד רכות [כדוגמת “אשתנור” וכד’] גם למנהג הספרדים יש לברך עליהם המוציא כל ימות השנה.

מקורות:

לגבי מצות דקות – עי’ שו”ת הר צבי או”ח סימז צ”א, ציץ אליעזר חי”א סי’ י”ט, שבט הלוי ח”א סימן ר”ה ויחוה דעת ח”ג סימן י”ב, ברכת הנהנין (מזונות, לרי”מ שטרן, פרק ד עמ’ ק-קא), פני השלחן (ר”פ ויטמן, סי’ קסח ס”ה ס”ק יג), לגבי מצות רכות עי’ ברכת ה’ (לר”מ לוי, ח”ב פ”ב סעיף נג). יש שהורו שמצות שנשארו מפסח ברכתן המוציא אולם להלכה אין חילוק.