שכר לימוד ילדים גדולים ממעשר כספים

שאלה:

שאלה: קראתי באחד מהשות"ים אצלכם, שאין לנקות את השכר לימוד שמשלמים למוסודת החינוך (לבנים) משום שהאב חייב בלימוד תורה של בנו. שאלתי היא: האם זה כך גם לגבי תשלום לישיבה גדולה (אחרי גיל 18) וכי כל הזמן חייב האבא בלימוד תורה של בנו?? ב: בפרט שהבן כאשר נכנס לישיבה גדולה כבר יודע ללמוד, והמשך שנות לימוד זה התפתחות והתגדלות בלימוד, ומי אמר שהאב מחוייב מן הדין גם לכך

תשובה:

אני מניח שכוונתך למה שכתבתי כאן, ואכן צידדתי שם בסוף דברי לחלק כנ"ל, אמנם ידועים דברי הט"ז בסי' רמט שכל מה שאנשים רגילים לתת מדין צדקה ובית דין כופין על זה הוא כעין חובה שלא ניתן לפטור בכספי מעשר, הגם שעל פי דין לא חייבים וזה נחשב צדקה, ולכן גם ילדים עד גיל שמונה עשרה ודאי יש את הענין הזה של הט"ז וגם למעלה מגיל שמונה עשרה יש לצדד להחמיר אף שהמיקל ודאי יש לו על מה לסמוך, כיון שעל פי חוק לא מחייבים אחר גיל זה.