חימום מים מיו"ט לשבת / בישול בסירים של חמץ לצורך שבת

שאלה:

לכבוד בית ההוראה
שלום
כמה שאלות בעניין יו"ט הקרוב:
א. ביו"ט שלפני שבת, האם מותר לחמם מים על האש ואז לשפוך את המים האלה לתוך המיחם שזה יהיה שם בשבת?
ב. האם צריך לשתות קצת מהמים האלה אחרי שמחממים אותם (עוד לפני ששופכים למיחם) ע"מ שזה לא ייחשב חימום מים מיותר ביו"ט?
ג. האם מותר ביו"ט שלפני שבת לבשל בסיר חמץ תבשיל לשבת שאחריו? הרי בשבת הזאת מותר מעיקר הדין לאכול חמץ.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

א. מותר לחמם מים ביו"ט לצורך שבת. אין צורך לטעום מהמים קודם לכן, אפשר לכתחילה לחמם לכבוד שבת אבל צריכים לעשות היום עירוב תבשילין. לגבי לשפוך את המים לתוך מיחם שישמש אותך בשבת, אם אין טרמוסטוט במיחם אין בעיה אם אתה שם מים חמים. אולם אם אתה מכניס מים קרים כדאי לעשות זאת בשעה מוקדמת כדי שיספיק לרתוח לפני שאתה מוציא מים בליל שבת. כי אם תוציא מים בליל שבת לפני שגמר לרתוח בכך אתה מקרב את הבישול של המים הנותרים וזה אסור בשבת.

ב. לגבי אכילת חמץ בשבת הקרובה, זו שאלה שדנים בזה הפוסקים מצד המכירה ומצד איסור מוקצה, ראה באתר כלה תשובות כבר נכתבו על כך. אבל לגבי בישול בשביעי של פסח בסירים של חמץ לצורך שבת, זה ודאי אסור. שהרי כל ההיתר לבשל ביו"ט לצורך בשבת הוא משום שאם יבואו אורחים ביו"ט תוכל לתת להם מהאוכל שבישלת בשבת, אבל מאחר שאתה רוצה לבשל בסירים של חמץ, שודאי אסור לאכול מהם ביו"ט אחה"צ, א"כ אין היתר לבשל ביו"ט לצורך שבת.