מה זה מצה שמורה?

שאלה:

שלום רב למה יש מקפידים על הפסח לאכול מצה שמורה מה המעלה שלה? מי שסובל חוזר ונעור חייב לאכול מצה שמורה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

מצה שמורה פירושו שאף שמעיקר הדין די בכך שהמצה שמורה משעת הטחינה, כי לא חוששים שמא הגרעינים החמיצו קודם לכן, מכל מקום מהדרים לאכול מצה ששמורה משעת קצירה, כך שיודעים שבודאי לא באו מים על החיטים מרגע שנתלשו מהקרקע. מעיקר הדין לא צריך לחשוש וזו חומרא, וממילא זה גם לא תלוי בנדון של חוזר וניעור, אבל בזמנינו שזה זמין מאוד ובכל עניני הבית והממתקים אנחנו מהדרים מאוד כדאי מאוד להדר גם בזה. סיבה נוספת יש להדר בזה, משום שמאוד חשוב בזמנינו שהכל מתועש והמוני לאכול תמיד רק מכשרות מהודרת, ולא לסמוך על כשרות פשוטה בשום דבר, ואין כשרות מהודרת על מצה שאינה שמורה משעת קצירה.

אגב דעת הפרי חדש שחייבים דוקא מצה שצורה משעת קצירה אלא שהשו"ע בסי' תנג סעי' ד לא פסק כך אלא רק כתב "טוב לשמרן…". ראה שם ובביאור הלכה פרטי השיטות בזה.