הפרשת חלה לסמוך על רב העיר?

שאלה:

שלום וחג שמח. רציתי בבקשה לשאול האם יש יסוד בהלכה למי ששכח להפריש חלה בערב יו"ט שיכול לסמוך ביו"ט על רב העיר שהפריש חלה על כל אנשי העיר? כי מצאנו זאת בעירובי תבשילין,אבל האם גם בהפרשת חלה? תודה

תשובה:

שלום וברכה

בשונה מעירובי תבשילין ששם בנוסח ההפרשה אומרים לנו ולכל ני העיר הזאת והרב אכן מזכה כחלק מתפקידו חלק בעירוב לכל בני העיר, בהפרשת חלה אין כזה דבר, ומי אמר שהרב בכלל הפריש חלה, ואם הפריש למה לחשוב שעשה פעולה חריגה זו להפריש גם עבור אחרים… אמנם ידוע שהגה"צ רבי דוד בהר"ן זצ"ל היה מפריש בערב שבת חלה עבור אלו ששכחו אבל אינני יודע אם יש מי שעושה זאת בזמנינו.בפרט, שהרי לכתחילה צריך להפריש דוקא מן המוקף, אמנם בדיעבד מועילה הפרשה גם שלא מן המוקף ואף התירו לעשות זאת כדי להציל אחרים מהאיסור ראה עירובין לב ב ותוס’ ביבמות צג ב ובפרט כאשר המפריש הוא זה שגרם לאיסור, אבל כאמור לכתחילה זה לא ראוי.