ריבית בהשאלת עגלה

שאלה:

לוויתי עגלת תינוק משכנה, לפרק זמן. אני מעוניינת להחזיר לה בתוספת מתנה קטנה. האם יש חשש ריבית?

תשובה:

שלום וברכה,

הגמרא אומרת שהלוואה של כסף אין פחת ולכן התוספת שמחזיר נחשב ריבית. אבל בהשאלה של חפצים יש בלאי לחפץ, ולכן מותר להחזיר תוספת עבור הבלאי שנעשה. ולכן מותר להחזיר את העגלה עם תוספת מתנה.

בהצלחה וחג שמח.

מקורות:

גמרא ב"מ סט, ב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם הגדרת הגמרא "כסף" היינו החומר שנקרא כסף או מה שהמדינה החליטה שפיסת נייר זו עם צורה שכזאת מודפס עליה תהיה בעלת ערך 20 ש"ח זה כבר יחשיב זאת לכסף הלכתית

  2. מה שאנו קוראים כסף בגמרא נקרא מעות. כל דבר שאיתו סוחרים נחשב למעות. פעם המסחר היה עם חומר גלם של כסף היום המסחר בשטרות שאין להם שום שוויות ממשית, והערך שלהם הינו מחמת הסכמת העולם שעם נייר זה רוכשים. הגאון הרב משה אריק זצ"ל סבר שהכסף של היום אינו מוגדר ככסף, אלא כשטר. אמנם לא קיי"ל כך. ואנו רואים את הכסף של היום ככסף רגיל. החזו"א מחדש שיכול לפדות מעשר שני על הכסף של היום, ונחשב לכסף שיש בו צורה. כיון שהסכמת העולם שניירות אלו הם הכסף – וזה המעות. ולכן בהלוואת מעות יש איסור ריבית. ובהלוואת חפצים אין איסור ריבית כיון שיש בלאי.