מי שהילדים שלו לא שואלים מה נשתנה

שאלה:

לרבנים החשובים בנוגע לשאלות של ליל הסדר אם הילדים שלי שואלים שאלות מעצמם בענין לחל הסדר אולי אז לא חייב לקרוא את מה נשתנה?

תשובה:

שלום רב,

צורת סיפור יציאת מצרים נקבעה באופן של שאלה ותשובה. כלומר, הילד שואל ואתה משיב. אבל כתוב כבר בגמרא כתוב שמי שאין לו ילדים אשתו שואלת אותו, ומי שאין לו אישה הוא שואל בעצמו ועונה. כך שאם הילדים שלך ממאנים לשאול אתה אומר את זה כמובן וזו השאלה ואתה משיב אח"כ את המשך הגדה. אבל אם אתה יכול ללמד את הילדים לשאול, ודאי זה עדיף כך כתוב במשנה שאביו מלמדו לשאול. בכל מקרה יש לומר את נוסח ההגדה כיון שהוא נתקן מאנשי כנסת הגדולה וגנוזים בו סודות גדולים.