אדם שהתרגל לשקר

שאלה:

אדם שכל הזמן משקר כתוב על זה דברים נוראים,
מהם???
וכן מה הוא יכול לעשות כדי להפסיק עם המעשה מגונה זה?? הוא ניסה לקבל קבלות להבטיח הבטחות אבל הוא נופל ונכשל שוב ושוב.

תשובה:

שלום רב,

אכן, שקר היא מידה מאד מגונה. אפילו באופנים שאמרו חז"ל שמותר לשקר מפני השלום וכד' עדיין עדיף כמה שיותר להתרחק ממנה אפילו במקרה שאכן מותר, כך כתב המהרש"א ביבמות סג,א וכך נראה שם מהסוגיה. והטעם: למדו לשונם דבר שקר" כלומר, אפילו אם מותר, הוא מתרגל לשקר וזה רע מאד. אבל ברור שגם אם מדובר באדם שהתרגל לשקר ברור שהוא יכול ואף חייב להפסיק את ההרגל המגונה הזה, הכל תלוי במדת היראת שמים שלו. לא תמיד קבלות יועילו, אם המונע להפסקת הדבר המגונה הזה אינו מספיק חזק. אדם צריך להתחזק ביראת שמים, שיש מנהגי לבירה – לעולם, ויום יבוא וכל בני האדם יישפטו על מעשיים בעולם הזה.

הרבה הצלחה