האם ניתן להחיל הסכם של התר עסקה רטרואקטיבית

שאלה:

בס"ד

שלום וברכה,

שאלה בנושא התר עסקא ברית פנחס

אם לדוגמא עשיתי עסקת שותפות עם אדם מסויים, לדוגמא בתאריך ד' תשרי הוא העביר אלי 100א שקל, וחתמנו גם על הסכם שותפות,
לאחר מכן סיפרתי לשותף שהעסקה לא יצאה לפועל.. ובכל זאת נמנעתי מלהשיב לו את כספו מספר חודשים.

לאחר מכן בחודש ניסן הצעתי לו שנהפוך את הכסף שנמצא אצלי להלוואה במקום שותפות, והוא יקבל ריבית ממני, וכן נחתום על היתר עסקא, וככה עשינו בחודש ניסן חתמנו על הסכם הלוואה ויחד איתו על התר עסקא.

לאחר החתימה על ההסכם וההיתר עסקה גיליתי לשותפי את האמת, והאמת היא שבכלל עוד מחודש תשרי הפסדתי את הכסף.

ואני טוען שההתר עסקה יכול לחול למפרע, וההיתר עסקה שחתמנו בניסן יפתור אותי מהחזר הכסף, והיות והפסדתי את הכסף כמה חודשים לפני החתימה על ההתר עסקה.

הוא מנגד טוען שאני יכול לטעון להפסד רק מרגע שנחתם ההתר עסקה.

אשמח לקבל תשובה עם מקורות

בברכה דניאל אדרי

תשובה:

שלום וברכה,

היתר עסקה לא יכול לחול רטרואקטיבית, הסכם ההיתר עסקה חל רק משעה שנחתם.

שותפות לא נחשב להלוואה, ולכן אם יש הוכחות שהופסד נפטר מחלק שותפו גם אם לא היה היתר עסקה. כיון שלא היה כאן הלוואה אלא שותפות. וזה עצמו טוב יותר מהיתר עסקה שיש בו חלק הלוואה וחלק פיקדון.

יש לדון כאשר חתמתם על שטר הלוואה עם היתר עסקה, האם יש בזה הודאה שהייתה כאן הלוואה וזה עצמו מחייב מחדש, למרות שהיה כאן פטור של הפסד השותפות.

בהצלחה רבה.