פרשיות פתוחות וסתומות בתורה

שאלה:

שלום, רציתי לדעת למה מופיע האות פ' והאות ס' בתורה, בסיום נושא מסוים אחרי הנקודותיים יש את האותיות האלה, ומה ההבדל ביניהם. תודה

תשובה:

שלום וברכה

הסימונים אלו הם בעצם ראשי תיבות, התורה מחולקת לפרשיות, כאשר יש פרשיות פתוחות – פ' [והוא משום שיש קשר בין פרשה זו לזו שאחריה] וסגורות – ס', ובספר התורה יש הפרש ריק של מקום הראוי לכמה תיבות בין פרשה לפרשה, כאשר בין פרשיות סתומות כל ההפרש יהיה באותה שורה, כלומר גם הפרשה הקודמת תסתיים בתחילת השורה וגם הפרשה הבאה תתחיל באותה שורה עצמה בסופה, בעוד שבין פרשיות פתוחות תמיד תהיה שורה חדשה [יש הרבה פרטים בענין זה, אני כותב באופן כללי]. כלומר ההשלכה המרכזית בענין זה הוא אופן כתיבתן בספר התורה.