מי קורא את ההפטרה? האם דוקא העולה?

שאלה:

שלום לכבוד הרב, האם אפשר לכתחילה שאדם אחד יעלה לעליית מפטיר ואדם אחר קורא את ההפטרה? במידה וכן, האם האדם הראשון שעלה לעליית המפטיר הוא צריך לברך את ברכות ההפטרה או שמא האדם שקורא את ההפטרה צריך לברך את ברכות ההפטרה תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

העולה מפטיר הוא זה שמברך את ברכות ההפטרה, אלא שכפי שהוא אינו חייב לקרוא בתורה בעצמו ורשאי הוא לצאת ידי חובתו בקריאתו של הבעל קורא הקבוע בבית הכנסת כך הוא גם לגבי ההפטרה, הוא מברך ואדם אחר קורא. יתר על כן, מנהג החסידים הוא שכל אחד מהמתפללים קורא את ההפטרה בעצמו מתוך החומש [אף שאת הברכות המפטיר אומר עבור כולם]. ולכן אם עלה לתורה והתברר שאינו יודע להפטיר, אדם אחר קורא את ההפטרה.

אמנם יש שהקפידו על פי הגר”א שהבעל קורא שקרא את המפטיר הוא זה שקורא גם את ההפטרה [כלומר הקפדה בדוקא שלא העולה קורא] אבל מנהג העולם שלא להקפיד על כך.

מקורות:

ראה מגילה כג ע”א וסוטה לט ע”ב. וע”ע משנה ברורה סי’ רפד סעי’ ד ובמשנה ברורה שם.