אדם שיכול לאכול רק כזית אחד בליל הסדר

שאלה:

שלום רב באורלצ ח"ג דףקסז כתב מי שקשה לו לאכול 5 כזית הפסח יאכל רק של כורך מוציא ואפיקומן מי שקשה לו יותר אז מוציא ואפיקומן ומי שיותר קשה רק אפיקומן אני שואל למה סדר העדיפויות ככה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית לציין שלא דיבר על מי שקשה לו [בזה התיר רק לאכול שלושה כזיתים במקום חמישה, אבל לא להמנע מאחת ממצוות הסדר מחמת קושי!] אלא בחולה שאינו יכול לאכול יותר מכזית אחד, וחולה זה כבר משהו אחר… ודבריו מיוסדים על השו"ע בסי' תפב סעי' א לגבי מי שיש לו רק כזית מצה אחד, שעדיף שכך יעשה כדי שיקיים באותה מצה גם מצות אכילת מצה וגם מצות אפיקומן, אם יאכל את הראשונה הפסיד אפיקומן לגמרי.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מחילה לא הסברתי טוב אני יחדד יותר את השאלה למה אבל מי שקשה לו יותר מבין 3 הכזיתות יותר על כורך ולא על מוציא ועל אפיקומן ויותר קשה תותר על מוציא ולא על אפיקומן בעצם למה זה סדר הירידה בכזיתות?

  2. המוציא הראשון הוא דאורייתא, ויש ראשונים רש"י ורשב"ם דף קיט שנקטו שהמצוה דאורייתא מתקיימת באפיקומן הכורך הוא ודאי דרבנן וזכר בעלמא, בנוגע לעדיפות לאפיקומן על פני ההמוציא הסברתי ויש לקרוא היטב.