בצל מטוגן בסיר חלבי שהוכנס לבלנדר בשרי

שאלה:

שלום וברכה יש לי בלנדר מוט שריסקתי איתו בעבר ירקות ובצל לאחר שהתבשלו בסיר חלבי כאשר הם היו עדיין חמים (ויתכן שהיה הסיר בן יומו). עבר מאז יותר מעת לעת, והיום ריסקתי עם הבלנדר בצל מטוגן ממחבת בשרי שאינו בין יומו כאשר כבר היה קר, וגם קישואים שנאפו בתנור בשרי שאינו בין יומו כאשר התקררו. האם זה מותר באכילה ומה דין הבלנדר?

תשובה:

שלום וברכה

למרות שמדובר בבצל, כיון שהוא מטוגן הוא כבר לא חריף, ממילא השאלה שלנו היא כך, לקחנו כלי חלבי שאינו בן יומו והשתמשנו בו לבשר בן יומו, המאכל מותר, כיון שהבליעה החלבית אינה בת יומה [ואין לנו כאן דבר חריף שישביח את טעם החלב, כי הבצל כבר אינו חריף], גם הבלנדר אינו צריך הכשרה, כיון שמה שנעשה כאן בעצם הוא שבישלנו פרווה בכלי בשרי, שאמנם אסור לאוכלו עם חלב, אבל מותר להניחו בכלי חלבי, ובלבד שלא יהיה על ידי עירוי אלא בהוצאה על ידי כף. ראה ס’ הכשרות עמ’ רצג הערה רלז. אם היה על ידי עירוי לכתחילה יש להחמיר יותר, והוא תלוי במחלוקת המבוארת כאן.