או יהודי או צלוב???!!!

שאלה:

הרב יש מדרש (שמות רבה, מב ט) שהולך ככה: "אמר רב יקים: שלושה חצופים הם: חצוף בחיה, כלב. בעוף, תרנגול. ובאומות – ישראל. אמר ר' יצחק בר רדיפא בשם ר' אמי: אתה סבור שהוא לגנאי ואינו אלא לשבחן, או יהודי, או צלוב" אם הכוונה היא שעם ישראל הוא עז כנמר ו"או יהודי או צלוב" זה מה שהגויים אומרים לישראל, אז זה צריך להיות "או מומר או צלוב"?

תשובה:

שלום וברכה

בהחלט, ביאור הדברים שהיהודים מוכנים להשחט על אמונתם, כמו שראינו בכל הדורות יהודים שמסרו נפש במסעי הצלב בגירוש ספרד ועוד ועוד, ראה פירוש משנה אחרונה פרק ג מעוקצין, שם הקשה, היאך אמרו שיראל עזים שבאומות הרי התכונה היסודית של עם ישראל היא שהם ביישנים, ומבאר, שבעניני העולם הזה הם ותרנים וביישנים, אבל במה שנוגע לעבודת ה' הם העזים שבאומות ומוסרים נפשם.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. כבוד הרב,
    שאלתי היא שאלה לשונית. כלומר כתוב "או יהודי או צלוב" הפירוש הוא "או שאתה יהודי או שאתה צלוב". אבל זה אמור להיות "אם אתה יהודי אז אתה צלוב".
    תודה