לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מוצא אבדה שאיבד את המציאה שמצא

שאלה:

נמצאה אבידה ומי שאיבד אותה יצר קשר…
אך לפני שהוא הגיע לקחת אותה נאבדה האבידה אצל המוצא ולא מוצאים אותה… האם דין מוצא הכבידה הינו כשומר שכר או כשומר חינם והאם המאבד יכול לתבוע לדין תורה?
ידועה המחלוקת במסכת בבא קמא ובפסיקה בין הרמ"א ובין השולחן ערוך (המוצא הינו אשכנזי)
אך מה היא ההלכה הקובעת והפסוקה
תודה…

תשובה:

שלום וברכה,

נחלקו בגמרא האם שומר אבדה דינו כשומר חינם או כשומר שכר. מרן המחבר פסק שדינו כש"ש. והרמ"א הגיה עליו שדינו כשומר חינם. והכרעת הפוסקים  – סמ"ע, ש"ך ערוך השלחן – שהדבר שרוי בספק. ולכן אין אבד אין מוציאים מידו. אמנם אם פשע ולא שמר כראוי חייב על האבדה כדין פשיעה. אך אם הניח במקום שמור ואבד ע"ז אמרו שמספק הוא פטור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רסז סעיף ט. ובסמ"ע וש"ך שם.