לווה שרוכש עבור המלווה חפצים בחו"ל על חשבון ההלוואה

שאלה:

יש לי חבר בחו"ל, שלמדתי איתו בתור בחור כשלמד בארץ, ואח"כ בתור אברך, הנ"ל מתקשר הרבה פעמים אלי לצורך יעוץ, וכן סתם להתעניין מהנשמע, הרבה פעמים כשצריך כסף בבנק בארץ, הוא מבקש ממני להכניס לו, ואני עושה זאת, יש לפעמים שאני מבקש ממנו לקנות לי דברים בחו"ל ולשלוח לי, על חשבון החוב שהוא חייב לי, האם יש בזה איסור ריבית???

תשובה:

שלום וברכה,

הלווה שרוכש עבור המלווה דברים בחו"ל נחשב שעושה עבורו מלאכה, ואסור ללווה לעשות מלאכה עבור המלווה, משום איסור ריבית. אמנם אם המלווה והלווה חברים, והיה עושה את המלאכה עבורו גם ללא ההלוואה, בדברים שאינם של פרהסיה – מותר. ובדברים של פרהסיה, כגון לדור בביתו או לכבדו בעלייה בבית כנסת – אסור.

ולכן אם החבר מסכים לקנות עבורך דברים בחו"ל גם כאשר אין חוב הלוואה, מותר. ואם מחמת ההלוואה טורח עבורך – אסור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קסו סעיף א. ובש"ך שם.