היזק מכונית שכבר היה במכונית מכות קדומות

שאלה:

הזיק מכונית שיש בה כמה היזקים, ופגיעה זו שנעשית עכשיו לא פוחתת את שווי המכונית, כי אין נפק"מ אם יש 5 זצים או ששה. האם עדיין חייב לשלם עבור התיקון של ההיזק שהוא עשה למכונית?

תשובה:

שלום וברכה,

לימד אותנו החזו"א שנזק שעומד לתיקון, שמים את עלות התיקון, ועל המזיק לשלם את ערך הנזק. כאשר הנזק אינו עומד לתיקון – דהיינו אדם רגיל לא יוציא הוצאה גדולה כ"כ כדי לתקן מכה ברכב ישן – נחשב שהנזק אינו עומד לתיקון, ועל כן אינו חייב לשלם את ערך התיקון, אלא חובתו לשלם את ירידת הערך שנעשה בגין הנזק. סוג של נזק ברכב ישן, שאין הנזק עומד לתיקון, ואין ירידת ערך יהיה המזיק פטור לגמרי.

ולכן במכה ברכב שיש בו כבר כמה מכות, אודם רגיל לא יתקן את הנזק האחרון בגלל שכבר יש עוד מכות, ואין הדרך להוציא הוצאה גדולה כדי לתקן זאת, אם יש ירידת ערך נוספת לרכב בגין המכה, חייב לשלם את הירידת הערך. אם אין ירידת ערך ולא עומד לתיקון – פטור המזיק.

בהצלחה.

מקורות:

ראה חזו"א ב"ק סימן ו אות ג.