הנבטת כמה סוגי עדשים בכלי אחד – כלאים?

שאלה:

שלום רב, האם ניתן להנביט (בכלי עם מים) כמה סוגי עדשים מעורבים' בכלי אחד? כגון עדשים שחורות, ירוקות וכתומות?

תשובה:

שלום רב

שני זנים של עדשים בצבעים שונים מן הסתם נחשבים מין אחד ומותר, ראה רמב"ם כלאים פרק ג ה"א-ו.

באופן כללי בענין כלאים בגידולי מים התחבטו הפוסקים, ראה כרם ציון חלק יד ועוד, שכן בתוספתא כלאים פ”א ה”ט אמרו הזורע על גבי אמת המים פטור, ומשמע שאין איסור בכך, ומאידך צידד הגאון רבי צבי פסח פראנק שאפשר שדברי התוספתא אמורים לזמנם שלא ידעו כיצד לגדל ללא אדמה, והחשיבו זאת כאדם הזורק זרעים לאיבוד, אבל בזמנינו שגידולי מים מפותחים ביותר אפשר שיש בזה איסור, ומשום כך יש להחמיר בענין. דין זה אמור גם כאן כאשר אתה בעצם עוצר את הגידול באמצע ומסתפק בהנבטה לבד.

מקורות:

ראה מאמרו של הרב דב לנדא בקובץ צוהר ח”ה עמ’ תמב.