עדים שנמצאים בחו"ל האם ניתן לקבל עדות שלא בפני הבע"ד

שאלה:

ב"ה

שלום רב לכב' הרבנים שליט"א

שאלה בהיתר עיסקא.
המקבל צריך להביא שני עדים במידה והפסיד את הכסף.
מה הדין באם העדים נמצאים בחו"ל ולא יכולים להגיע למסור עדות בבית הדין, האם יכולים העדים למסור את עדותם בפני בית דין במדינה שלהם, ובית הדין במדינה שלהם ישלח מסמך לבית הדין בארץ עם פירוט על עדותם ויהיה זה כאילו העדים העידו בבית הדין בארץ?

תשובה:

שלום וברכה,

הדין שצריך לקבל בפני העדים, דוקא תובע שרוצה להביא עדים להוציא ממון. אבל נתבע שמביא עדים לפטור עצמו מממון, מקבלים אף שלא בפני התובע.

וגם בתובע שרוצה להוציא ממון, והעדים במדינה אחרת ולא בעיר של הנתבע, אומרים לנתבע האם רוצה ללכת למקום העדים. ואם אינו רוצה ב"ד מקבלים שלא בפניו, ושולחים לעיר את העדות לבית דין שבמקום הנתבע.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן כח סעיפים יז-יח.