נזק לרכב שעומד במקום שאסור לחנות

שאלה:

שלום הרב עמדתי עם הרכב שלי במקום שאסור לחנות בו (מסומן באדום לבן) וחיכיתי לאשתי שתרד לרכב (הרכב היה עדיין דולק, אבל הרמתי אמברקס) שכן שיצא ברוורס מהחניה לידי לא ראה אותי ופגע ברכב ועשה נזק האם הוא צריך לשלם, או שהוא לא היה צריך לחשוב שעומד שם מישהו? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הרכב שפגע חייב לשלם על נזק שעשה. ראה נימוקים.

מקורות:

אדם שחנה במקום שמסומן באדום לבן, קשה הגדיר אותו שלא עמד ברשות, למרות שמצד החוק אסור לחנות שם אבל המציאות שרבים חונים ולא נקרא שעשה מעשה חריג. כמו כן במקרה הנ"ל בעל הרכב לא חנה שם אלא היה בתוך הרכב, ולכן לא נחשב לחנייה אלא לעצירה באדום לבן ולכן אין זה שלא ברשות. ולכן אם פגע ברכב שחנה במצב כזה חייב לשלם ולא נחשב שהיה שלא ברשות.

גם אם נתווכח ונאמר שהחונה באדום לבן נחשב שלא ברשות, אמנם יציאה מחנייה ברוורס נחשב לנסיעה שלא ברשות, וכאשר שניהם לא ברשות חייב המזיק. ובפרט שמסתבר שהניזק היה ברשות והמזיק שלא ברשות שחייב.

פרטי הדין של היה ברשות ולא ברשות ראה טושו"ע סימן שעח סעיף ו ז ובנו"כ שם.