חיוב תשלומים בגין מחיקת חומר אישי של חברו

שאלה:

ערב טוב חבר השאיל לי את מחשבו. היה במחשב קובץ שלו כהכנה לספר שהיה בדעתו להוציא. לצערי בטעות מחקתי את אותו קובץ, באופן שלא ניתן לשחזור (כתבתי קובץ חדש באותו שם ודרסתי את הישן). האם עלי לשלם את נזקו? איך לשום את הנזק (לדבריו השקיע עשרות שעות בקובץ זה, ואינו יכול לשחזר מקבצים ישנים אלא חלק ממנו) תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

הנזק שעשית הוא נזק של טרחה ולא נזק ממוני. לא היה כאן דבר ששווה ממון שהוזק, אלא דבר ערכי לבעליו, שבזבז זמן רב על כך. על נזק של דבר אין ערכי אין תשלום. ולכן תשלום ממוני. ולכן אין על המזיק חובת תשלומים, אלא לבקש מחילה, ורצוי לפצותו במעט ממון כדי שימחל.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה
    מה יהא הדין אם מדובר בקובץ שבעל המחשב מקבל שכר עבור כתיבתו (במכון תורני כלשהו, לפי מספר השעות שעבד או סימני הדפוס בקובץ) ועתה לא יקבל, האם יש לשלם לו כשכר שהפסיד? ומה אם מדובר בספר כזה שמסתבר שימכרנו כשיוציאו וירויח?

  2. אם מדובר בספר שהיה מרוויח כסף, או עבודה שהיה יכול להרוויח ממנה, נחשב למבטל כיסו של חברו שפטור בדיני אדם וחייב בדיני שמים.