בישול נכרי ספרדים ואשכנזים

שאלה:

האם אפשר לאכול תבשיל שבושל ע"י גוי שיהודי הדליק את האש?האם זו קולא גדולה או אפשר בלכתחילה?

תשובה:

שלום וברכה

למנהג בני אשכנז זה מותר לכתחילה ולמנהג בני ספרד זה אסור… אין כאן ענין של לכתחילה ודיעבד. ידועה הוראתו של הגר"ע יוסף, שכאשר מדובר בביתו של הישראל או מסעדה בבעלות יהודי, ניתן בשעת הדחק לאכול גם באופן זה גם לספרדים, בהסתמך על כך שספק ספיקא יש בדבר, שמא הלכה כדעת הסוברים שבבית הישראל אין איסור, ושמא הלכה כהרמ"א שדי בהדלקת האש, אבל ידועים דברי הגרב"צ אבר שאול בהקדמה לאור לציון חלק ב שדחה סברא זו בחריפות, שלא יתכן לקחת שתי שיטות שדחויות על פי השו"ע ולהקל מחמת צירופן, ולכן יש לספרדים להחמיר באופן זה.