כהן וגרושה – האם יש איסור גם על הגרושה?

שאלה:

שלום וברכה כהן וגרושה שהם ביחד מי נושא בעוונות האלה חס ושלום? שניהם?

תשובה:

שלום רב,

שניהם נושאים באיסור.

מקורות:

בתוספות בנדרים צ,ב הקשו על הסוגיה שם שאומרת לגבי משנה אחרונה שהאישה שאמרה טמאה אני לך אינה נאמנת, כיצד היא מותרת לו הרי שוויא אנפשה חתיכה דאיסורא. ותירצו בשם ר' אליעזר ממיץ: "דלא מצינו זונה שהיא אסורה לינשא לכהן דודאי הוא מוזהר עליה אבל היא אינה מוזהרת עליו הילכך גם לדבריה אינה אסורה בו". כלומר, מדבריו נראה שהאיסור הוא רק על הכהן ולא על הזונה (או על הגרושה שנאמר באותו פסוק). אולם מיד הקשו התוספות מגמרא מפורשת ביבמות פד,ב שם מבואר שכל מקום שהכהן מוזהר גם האישה האסורה עליו מוזהרת, אז כיצד ניתן לומר שהאיסור הוא רק על הכהן?! אולם באחרונים כבר ביארו את כוונתו שהאיסור מתחיל מהכהן, ולכן כאשר הוא עצמו אינו עובר על איסור כי היא אינה נאמנת כלפיו, ממילא גם עליה אין איסור. אולם כאשר יש איסור על הכהן (באופן הרגיל) ודאי יש איסור גם עליה.