שכח לברך ברכה אחרונה על יין / בורא נפשות לא פוטר מעין שלוש

שאלה:

בס"ד, מה הדין באדם שבפורים שתה יין במשתה ושכח לברך ברכה אחרונה, כאשר הגיע לביתו , שתה רביעית מים , ונזכר שלא בירך ברכה אחרונה, מה עליו לעשות ? ומה הדין אם בירך "בורא נפשות " האם יש בכח זה לפטור את החיוב של היין ששתה כמה רביעיות ממנו ?

תשובה:

שלום וברכה

ברכת בורא נפשות ברור שאינה מועילה ליין, שהרי ברכתו היא מעין שלוש. לגבי עצם הברכה האחרונה, אם עדיין לא עבר שיעור עיכול [יש מחמירים שבמשקה זה חצי שעה בלבד] הוא יכול לברך עכשיו מעין שלוש, ואף שמעיקר הדין ראוי להחמיר כדעת הסוברים בסי' קעח סעי' ה שגם יין הוא מהדברים הטעונים ברכה במקומם, בדיעבד ובודאי כשיש בכך טורח, ניתן לברך במקום שהוא נמצא.

שבוע טוב.