כשרות בשר וחזקתו

שאלה:

בס"ד,
יש בעיר 10 חניות, מתוכם 9 כשרות ו1 נבילות וטריפות , אדם קנה לחברו בשר ואינו זוכר מהיכן קנה , מה הדין של הבשר ?
ומה הדין של בשר שנמצא ליד חנות של נבילות וטריפות ?

תשובה:

שלום רב,

יש בעיר רוב חנויות כשרות ומיעוט טריפות לכן על פי הדין הולכים אחר הרוב. אלא שהדין הוא שאם הוא לקח מהקבוע (כאשר יש חנות אחת של מיעוט – טריפה) זה קבוע. הדין הוא שזה ספק – כל קבוע כמחצה על מחצה דמי. לכן, מאחר שהוא ודאי לקח ואינו זוכר מהיכן, זה נחשב ללקח מהקבוע שזה ספק. ראה כתובות טו,א. ועוד סוגיות.

כאשר זה נמצא ברחוב הדין הוא שהולכים אחר הרוב. ואפילו שזה נמצא בסמוך לחנות של טריפה, משום שהכלל הוא רוב וקרוב הלך אחר הרוב – ראה בבא בתרא כג.