קריאת ההפטרה כחלק משנים מקרא ואחד תרגום

שאלה:

שלום יש דין, שאחרי קריאת שמו"ת ביום שישי קוראים הפטרה. כשיש שתי הפטרות, כגון שבת ראש-חודש והפטרת השבוע, איזה מהם קוראים?

תשובה:

שלום וברכה

יש לקרוא את ההפטרה שיקראו בפועל, של ד' פרשיות או ראש חודש, ולא באופן גורף מה שצמוד לפרשה.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' רפה ס"ק כ, ושו"ע הרב שם סעי' י, ועי' דעת החולקים במגן אברהם שם ס"ק יב ושדחה דבריהם. אמנם בתהילה לדוד שם נקט, שאם מסיימים את השמו"ת ביום שישי יאמרו את הפטרת השבוע, ואם מסיימים בשבת שאז כבר קיים הרעיון של הראש חודש או הד' פרשיות וכדומה יאמרו את ההפטרה שהיא מענינו של יום. מנהג קרלין היה לומר את שתי ההפטרות. אגב, בסידור יעב"ץ הביא שרבים נהגו שלא לומר הפטרה כלל. אמנם ראה במגן אברהם שם ס"ק יא שיש למנהג קריאת ההפטרה טעם על פי סוד.