חוזה שכירות לשנה והתברר שהשנה מעוברת

שאלה:

שכרתי דירה מכז' ניסן לשנה וסיכמנו ארבע פעימות ,כל שלש חודש לתשלום ושכחנו שזה שנה מעוברת המשכיר דורש עוד חודש אני רוצה לעזוב הדירה בחוזה כתוב מכז עד כז מה ההלכה.

תשובה:

שלום וברכה,

בהלכה הוזכר – השוכר בית לשנה והתעברה השנה, האם החודש הנוסף מקבל השוכר בחינם, או שהשוכר צריך לשלם עבור חודש נוסף. במקרה שלכם כנראה שלא שייך הנדון של המשנה, משום שמצוי שבחוזה שכירות דירה כותבים שהשכירות תהיה לשנה, וסך כו"כ לחודש. ולכן ברור שהתשלום עבור כל חודש הוא כפי שהותנה, ואין צד שהשוכר יקבל חודש הי"ג בחינם.

אלא שיש לדון מתי מסתיים החוזה שכירות האם אחר י"ב חודש או אחר סוף השנה – י"ג חודש. ונראה שהחוזה תקף לי"ג חודש, משום ששנה סתם חודש העיבור בכלל. ולכן השוכר צריך להישאר בדירה עד סוף שנת החוזה – ובשנה מעוברת חייב השוכר לדור ולשלם עבור י"ג חודשים.

[נ.ב. אם תנאי החוזה והתשלום לפי התאריך הלועזי, [וכך נהוג ברוב החוזים], הרי שהתשובה הנ"ל לא מעשית, כיון שהחוזה מחייב רק לפי השנה הלועזית, וזמן היציאה יהיה גם לפי החודש הלועזי, למרות שהוזכר תאריך עברי בתאריך הכניסה].

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שיב סעיף טו.