זוג שמכרו "נכסי מלוג" – למי זכות החלטה בכסף ?

שאלה:

שלום וברכה זוג שמכרו "נכסי מלוג" – האם הבעל יכול להתנות שזה בתנאי שיוכל להשקיע בצורה מסויימת כדי להנות מה"פירות" של ההשקעה החדשה – מכספי המכירה. לכאורה הדבר פשוט שזה אפשרי. אשמח לקבל מקורות בנידון זה. רב תודות.

תשובה:

שלום רב,

אכן, הבעל זכאי שאם מוכרים את נכסי המלוג שירכשו עם זה משהו שיניב לו פירות. מבואר במשנה כתובות עט,א נפלו לה כספים יקח מהם קרקע. כדי שיהיה לבעל פירות. ובגמ' שם אמרו ארעא ובתי, כלומר אם יש אפשרות לרכוש קרקע או בית ירכשו קרקע מפני שזה מניב יותר פירות. אולם הרמב"ם והשו"ע (אבה"ע סי' פה סעי' יג) לא הביאו את הדוגמא הזו. וכתב שם בחלקת מחוקק שהסיבה לכך היא, משום שהכל לפי הענין, ואם היום בית שכירות בית מניב יותר פירות מקרקע ירכשו בית. זאת אומרת שתמיד צריכים לבדוק היכן יש יותר פירות. ואם אין הכרעה מה מניב יותר (מה שהבעל רוצה או מה שהאישה רוצה) מסתבר שהדין הוא עם האישה, משום שהכסף שייך לה.