שדים בזמנינו

שאלה:

שלום,ידוע מהרבי מקוצק,ש-מתרץ את הרמב"ם על דרך הפשט,בעניין השדים,שכיום אין בנמצא…שלכאורה סותר כל דברי המקובלים,ש-לפיהם בוודאי ששדים נמצאים תמיד,גם בימינו,ובכל מקום! ואם כך-כיצד ניתן ליישב זאת?

תשובה:

שלום וברכה

אין ספק שגם בזמנינו יש כוחות רע וטומאה וכו', אבל מה שהשתנה וזו כוונת הרמב"ם, שבזמן חז"ל הסכנה היתה מוחשית, אדם היה הולך ברחוב ופוגש שד או מזיק אחר. כשהגמרא בבא קמא דנה אם ללכת בצד הדרך או באמצעה כדי לא לפגוש שדים, הרי שזו היתה מציאות שכיחה, כשנאמר לא להכנס לחורבה מחמת הסכנה, זו היתה סכנה שכיחה ומוכרת.  כשנאמר בהלכה לא להשאיר אדם לבד בתפילת שמונה עשרה בגלל סכנת המזיקים, אכן היתה מצויה כזו סכנה. בזמנינו לא פוגשים בהם ולא ניכר היזקם.

שבת שלום.