מזכה חפץ לחברו צריך שיהיה על ידי אחר

שאלה:

שלום האם דין של " זכין לאדם שלא בפניו",חייב להיעשות דווקא ע"י מישהו אחר?כלומר,המזכה ועוד אדם?או די לאדם בעצמו לעשות כן??מה הסיבה?

תשובה:

שלום וברכה,

במשנה בעירובין (פרק ו משנה ז) כתוב שאם רוצה לזכות את העירוב צריך לתת לאדם אחר שיש לו זכייה, והוא יזכה לזוכה. והביאור בזה שאדם לא יכול לתפוס חפץ של עצמו ולומר שיהיה לחברו. וצריך לזה מעשה קניין ככל קניין שצריך קונה ומקנה. ולכן יכול לתת לאדם אחר שיזכה לחברו, ואז יש כאן קונה ומקנה. ודין הזוכה מועיל משום שנעשה כשליח עבור חברו הזוכה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן ר סעיף ב. ובסמ"ע שם.