האם מותר לאב שהתגייר לכתוב צוואה לבנו שלא התגייר?

שאלה:

לכבוד כבוד הרב שלום רב!

נקלעה לפתחי שאלה. אבא שהתגייר ובנו לא התגייר, והאב רוצה לערוך צוואה – כי גוי לא יורש את אביו הגר.
הבעיה בכל הסיפור שלכאו’ יש בזה בעיה של לא תחנם, הן לגבי מתנת חינם והן לגבי נכסים שמשאיר להם ונותן להם חנייה בקרקע.
בדברי הרב כתוב שיכול לערוך צוואה, אבל מה נעשה בילד שלא התגייר, שם לא תהיה בעיה מצד הירושה אם יעשה צוואה אבל יהיה לא תחנם.
אשמח מאד מאד לתשובה וה’ ישלם לכם כגמולכם הטוב.

תשובה:

שלום רב,

כתב הרמב"ם בפ"ט מהלכות זכיה הלכה י': "אבל שכיב מרע שצוה ליתן לעכו"ם מתנה אין שומעין לו, שזה כמי שצוה לעבור עבירה מנכסיו". כלומר, לכאורה אסור למרות שהוא בנו. הוא הרי אינו מיוחס אליו. אבל יתכן שאפשר לכתוב לו צוואה שאינה תקיפה הלכתית, כלומר, כמו הצוואות שעושים בבתי משפט, שהלשונות הן אל קנייניות, אלא לשון הורשה (שאינו מועיל מצד ההלכה שאין אדם יכול להקנות לאחר מיתתו) וממילא זה יועיל עבור בנו שאינו זקוק ליותר מצוואה כזו.